Naki Tezel'in Türk Masalları Adlı Kitabının Değerler Açısından Analizi - Beytullah KARAGÖZ (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2017)
Bu araştırmada Naki Tezel'in Türk Masalları adlı eserindeki değerleri, Schwartz Değer Ölçeği'ne göre sınıflandırmak ve eserin değerler eğitimi sürecindeki önemini belirlemek amaçlanmıştır. Bu araştırma nitel araştırma geleneğine dayalı betimsel bir araştırma olup, araştırmanın verileri döküman incelemesi yoluyla toplanmıştır. Elli dört masalın bulunduğu eserdeki değerler Schwartz Değer Ölçeği'ne göre sınıflandırılmış, verilerin analizinde betimsel analiz yaklaşımı tercih edilmiştir. Çalışma sonucunda Türk Masalları adlı eserde en çok yer alan değer gruplarının geleneksellik(118) ve özyönelim(116) olduğu belirlenmiştir. Bu değer gruplarını sırasıyla iyilikseverlik(83), güç(75), başarı(74), hazcılık(73), uyarılım(45), uyma(40), güvenlik(25) takip etmektedir. Eserde en az rastlanan değer grubunun evrenselcilik(10) olduğu görülmüştür. Geleneksellik ve özyönelim değer grubuna en yoğun olarak Kırk Kardeş(16), Altın Bülbül(11), Kısmetimi Arıyorum(10), Kara Kedi(7), Kırkıncı Oda(7) adlı masallarda yer verildiği ortaya çıkmıştır. Evrenselcilik değer grubuna ait değer ifadelerinin ise Sihirli Yüzük (2) ve Kırkıncı Oda (2) adlı masallarda yer aldığı belirlenmiştir.