Lohusalarda Travmatik Doğum Algısının Postpartum Fiziksel Semptom Şiddetine Etkisi - Çiğdem Karakayalı Ay; Tuba Enise Benli; Çiğdem Erdemoğlu; Yeşim Aksoy Derya (Atatürk University, 2024)
Amaç: Bu araştırma, lohusa kadınlarda travmatik doğum algısının postpartum fiziksel semptom şiddetine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntemler: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte olan araştırma Türkiye' nin doğusunda yer alan bir kadın, doğum ve çocuk hastanesinin lohusa servisinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi, güç analizi ile belirlenen 604 lohusadan oluşmaktadır. Araştırma verileri Lohusa Tanıtım Formu, Travmatik Doğum Algısı Ölçeği ve Postpartum Fiziksel Semptom Ölçeği ile elde edilmiştir. Bulgular: Lohusaların Travmatik Doğum Algısı Ölçeği toplam puan ortalaması 70,05±27,29 ve Postpartum Fiziksel Semptom Ölçeği toplam puan ortalaması 13,52±6,67 olarak belirlenmiştir. Lohusalarda travmatik doğum algısı ile postpartum fiziksel semptom şiddeti arasında pozitif yönde zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (r= 0,187, p= 0,000). Normal doğum yapan lohusalarda travmatik doğum algısının ve sezaryenle doğum yapan lohusalarda postpartum fiziksel semptom şiddetinin anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca yaş arttıkça travmatik doğum algısının azaldığı belirlenmiştir p<0,001). Sonuç: Lohusalarda travmatik doğum algısının fiziksel semptom şiddetini artırdığı belirlenmiştir.