Шкільний підручник як джерело дослідження диференціації змісту суспільствознавчих предметів (40 - 50 ті рр. ХХ ст.) - Нестор Гупан (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
У статті розкриваються питання диференціації навчання засобами шкільного підручника у 40-50 роках ХХ ст. Висвітлено зміни у вітчизняному підручникотворенні у контексті зрушень в освітній парадигмі. Досліджено напрями зовнішньої диференціації за віковими особливостями школярів і національними потребами учнів в УРСР.