AMELİYAT ÖNCESİ DÖNEMDE YAPILAN HASTA ZİYARETLERİNİN HASTANIN ANKSİYETESİ ÜZERİNE ETKİSİ - Rahșan Yardakçı; Neriman Akyolcu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2004)
Amaç: Araștırma, ameliyat öncesi dönemde yapılan hasta ziyaretleri ile hastanın anksiyete düzeyi arasındaki ilișkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı araștırma türünde yapılmıștır. Gereç-Yöntem: Veriler 11 Ocak - 25 Aralık 2000 tarihleri arasında 20 - 60 yaș grubu toplam 100 hastaya demograŞ k özellikleri, hastaneye yatma, ameliyat ve ziyarete ilișkin deneyim ve görüșlerini belirlemeye yönelik anket formu ile Spielberg ve arkadașları tarafından geliștirilen "durumluluk - süreklilik kaygı envanteri" uygulanarak elde edilmiștir.Bulgular ve Sonuçlar: Ameliyat öncesi dönemde yakınları tarafından ziyaret edilen hastaların ziyaret öncesi ve sonrası süreklilik anksiyete puanlarının dağılımı incelendiğinde; ziyaret öncesi süreklilik anksiyete puan ortalamalarının 43.91 ± 7.62 olduğu,ziyaret sonrası ise bu ortalamanın 43.13 ± 6.97 olduğu Tablo 4 ve sonucun istatistiksel açıdan önemli olmadığı belirlenmiștir p>0.05 . Hastaların ziyaret öncesi ve sonrası durumluluk anksiyete puanlarının dağılımı incelendiğinde ise; ziyaret öncesi durumluluk anksiyete puan ortalamalarının 40.20 ± 9.20 olduğu Tablo 3 ancak ziyaret sonrası düșüș gösteren bu ortalamanın 36.09 ± 8.99 olduğu belirlenmiș ve istatistiksel olarak bu düșüș önemli bulunmuștur p