DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ VE YENİLİKLER - Hafize Öztürk; Esin Çeber; Birsen Karaca Saydam; Neriman Soğukpınar (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2004)
Bu derlemede amaç, günümüzde kullanılan doğum kontrol yöntemlerine ek olarak son yıllarda üzerinde çalıșılan kontraseptif yöntemleri tanıtmaktır.İdeal bir kontraseptif yöntemde bulunması gereken özellikler; %100 etkili ve güvenli olması, yan etkisinin olmaması, kullanıcının kontrolü altında olması, istendiği zaman doğurganlığın geriye dönebilmesi, uzun etkili olması, HIV ve diğer cinsel yolla bulașan hastalıklardan koruyucu olması, kișiler tarafından kabul edilebilir olmasıdır. Yıllardır yapılan çalıșmalarla, ideal doğum kontrol yöntemleri geliștirilmeye çalıșılmaktadır; Doğum Kontrolünde yeni yöntemler; I-Hormonal Yöntemler: Vajinal halkalar ring , Kontraseptif bant tarnsdermal kontraseptif , II- Bariyer Yöntemler: Vajinal sünger sponge , Lea kalkanı shield , III- Cerrahi Yöntemler: İrreversbl sterilizasyon, IV- Kontraseptif așılar immünokontrasepsiyon olarak saptanmıștır.Çalıșmada halen varolan kontraseptif yöntemlere eklenen yeni yöntemler geniș bir șekilde açıklanmaktadır