Validacija na metod za opredeluvanje mikrobioloska cistota na Kafetin® tableti - Dragi Todorovik; Ana Sokolovska; Hristina Babunovska (University Ss Cyril and Methodius in Skopje, Faculty of Pharmacy and Macedonian Pharmaceutical Association, 2003)
Izvrsena e validacija na metodot za opredeluvawe mikrobioloska cistota na Kafetin® tableti. Za taa cel koristeni se test-mikroorganizmi: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa ,Staphylococcus aureus, Candida albicans i Aspergillus niger, od kolekcijata ATCC. Upotreben e nespecificen hranliv medium za aerobni mikroorganizmi i specificni hranlivi mediumi za soodvetni test mikroorganizmi: ENDO, Cetrimid, Baird-Parker i Sabouraud hranliv agaren medium. Koristeni se dva nacina na izveduvawe na metodot: direktna inokulacija vo hranliv medium i membranska filtracija. Pritoa e koristen testot na predizvik (Challenge test) i testot na broenje na porasnati kolonii (CFU/ml). Vrsena e presmetka na faktorot sto pretstavuva odnos pome|u porasnati mikroorganizmi na inokuliran hranliv medium, bez i so dodavawe na ispituvaniot preparat, kako kriterium za prifatlivost na dobienite analiticki rezultati. Dobienite vrednosti za faktorot kako kriterium za prifatlivost pokzaa zadovolitelni vrednosti. Toa ukazuva deka metodot so koj se raboti moze da se upotrebuva za opredeluvanje na mikrobioloska cistota kaj Kafetin® tableti.