Spor video oyunları oyuncu deneyimi ölçeğinin Türkçe uyarlaması - Barıs Mergan; Cemal Ozman; Mehmet Kargun; Neslisah Aktas-Ustun (Ozlem Book Center, 2023)
Bu araştırmada, spor video oyunlarında oyuncu deneyimini ölçmek amacıyla geliştirilen ölçeğin Türkçeye uyarlamasını yapmayı amaçlamaktadır. Ölçek spor video oyunlarında oyuncuların oyun deneyimini 6 alt boyut üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın araştırma grubunu aktif olarak spor video oyunlarını oynayan bireyler oluşturmuştur. Bu doğrultuda araştırma grubu 244'ü erkek (%97,6) ve 6'sı kadın (%2,40) olmak üzere toplam 250 kişiden oluşmaktadır. Araştırma grubundan elde edilen verilerin istatistiki işlemlerinin uygulanmasında IBM SPSS 25.0 paket programı ile LİSREL programından faydalanılmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliğinin test edilmesi için madde analizi, güvenirlik analizi, madde toplam korelasyon analizi, madde ayırt edicilik analizi ve açıklayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçek ve alt boyutları için DFA yapılmış, uyum indeksleri, AVE-CR ve güvenirlik değerlerine bakılmıştır. Elde edilen bulgulara bakıldığında x2/df=2,101, CFI=0,99, GFI=0,93, AGFI=0,91, NNFI=0,99, NFI=0,98, RMR=0,063, SRMR=0,038 olarak tespit edilmiştir. Uyum indekslerinin ölçeğin Türkçe uyarlamasının kabul edilen sınırlar arasında olduğunu göstermektedir. Ölçeğin Türkçe formunda yer alan alt boyutların Cronbach's Alpha ve CR değerleri 0,82 ile 0,96 arasında dağılım göstermektedir. Ayrıca AVE değerleri 0,63 ile 0,86 arasında dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç spor video oyunları oyuncu deneyimi ölçeğinin Türkçe formu 21 madde ve 6 alt boyuttan oluşturulmuş geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu tespit edilmiştir.