Здійснення системного підходу у реалізації полікультурного виховання у загальноосвітньому навчальному закладі - Petro Kendzior (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
Полікультурне виховання учнів у загальноосвітньому навчальному закладі має здійснюватися у різних контекстах, особливо на рівні початкової та середньої освіти; інтегруватися у різні види навчально-вихованої діяльності. Системний підхід до полікультурного виховання, у рамках якого учні навчаються навичкам соціально прийнятної поведінки, громадянської відповідальності та соціального партнерства, має реалізовуватися на всіх рівнях навчально-виховного процесу, а саме: навчальні курси; інтеграція елементів полікультурного змісту в існуючі предмети; наявність демократичного шкільного клімату; відповідно організована позакласна робота; участь вихованців у діяльності місцевих етнічних спільнот та культурних товариств тощо.