اثربخشی آموزش گروهی مهارت‌های زندگی جمعی بر ارتقای مهارت‌هاي روزمره بیماران اسکیزوفرنیا - Asadolah Hemati manesh; Manoochehr Azkhosh; Anahita Khodabakhshi Koolaee; Mohammad Reza Khodaee (Vesnu Publications, 2012)
مقدمه: هدف از پژوهش حاضر بررسي اثربخشی آموزش گروهی مهارت‌های زندگی جمعی بر ارتقای مهارت‌هاي روزمره بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا مرکز آموزشی- درمانی روان‌پزشکی رازی تهران بود. مواد و روش‌ها: برای بررسي اثربخشی مداخله مذكور از طرح آزمایشی پیش ‌آزمون- پس ‌آزمون همراه با گروه شاهد استفاده شد. 24 نفر از بیماران اسکیزوفرنیا به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (12 = n) و گروه شاهد (12 = n) تقسیم شدند. برای گردآوری داده‌ها از چک‌لیست مهارت‌های زندگی روزانه كه توسط کربلایی اسماعیل در سال 1376 تهيه شده بود و همچنين از پرسش‌نامه مشخصات دموگرافیک استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از ANCOVA تک متغیره استفاده شد. سطح معنی‌داري 05/0 > P در نظر گرفته شد. در ضمن، داده‌هاي حاصل از پژوهش با بسته نرم‌افزاري 16SPSS تجزيه و تحليل شد. یافته‌ها: آموزش گروهی مهارت‌های زندگی جمعی باعث ارتقای مهارت‌های زندگي روزمره بیماران اسکیزوفرنیا در گروه آزمایش پس از آموزش برنامه شد (05/0 > P). به این معنی که گروه آزمایش مهارت‌های زندگي بهتری را در مقایسه با گروه شاهد نشان دادند. نتیجه گیری: یافته‌های منتج از این پژوهش نشان‌گر آن است که مي‌توان از برنامه آموزش گروهی مهارت‌های زندگی جمعی در کنار دارو درمانی برای ارتقای مهارت‌های زندگي و ارتباطی در بیماران اسکیزوفرنیا بهره جست. کلید واژه‌ها: اسکیزوفرنیا، مهارت‌های زندگی جمعی، مهارت‌های زندگي روزمره و ارتباطی