A COMPARATIVE ANALYSIS OF NEW STUDY PROGRAMS IN SCIENCE IN ISRAEL, UNITED KINGDOM AND FINLAND - USM ADMIN (Moldova State University, 2014)
ANALIZA COMPARATIVĂ A NOILOR PROGRAME DE STUDII LA ŞTIINŢELE EXACTE DIN ISRAEL, REGATUL UNIT ŞI FINLANDA Lumea crede astăzi în importanţa educaţiei şi aspiră să ofere o educaţie bună. Întrebarea este în ce mod? Pentru realiza- rea scopului, este necesară mai degrabă o schimbare semnificativă, decât soluţii temporare. Acest tip de schimbare ar putea reduce numărul de examene de înmatriculare şi numărul de subiecte studiate, iar, pe de altă parte, ar putea include de su- biecte umaniste, ştiinţifice şi artistice. O astfel de instruire presupune: structurarea cunoaşterii de către cel educat sub su- praveghere şi control; o combinaţie între învăţarea personală şi mutuală; evaluarea alternativă care pune accentul pe inclu- derea unui elev în diferite etape ale procesului, autoevaluarea acestuia şi evaluarea de către colegii lui din clasă. Analiza comparativă a programelor de studii la ştiinţele exacte aplicate în Israel, Marea Britanie şi în Finlanda oferă oportunităţi de a examina diferite modele de instruire în funcţie de nevoile secolului XXI. În Israel şi în ţările europene este în curs de examinare un nou test, care, realizat cu ajutorul unui calculator, ar fi interactiv, ar oferi motive şi explicaţii şi ar menţine interacţiunea şi dezbaterile cu elevii. În testul Pisa din anul 2012, exerciţiile de rezolvare a problemelor şi de alfabetizare economică vor fi ajustate la testele tradiţionale, care să facă faţă dilemei de rutină în domeniul finanţelor, să facă posibilă rezolvarea problemelor în echipă - examen de aptitudini solicitate în secolul XXI [1]. Cuvinte-cheie: combinaţie între învăţare personală şi mutuală, autoevaluare, trecerea de la cantitate la calitate, re- alizări, decalaj, necesităţile secolului XXI.