Microflora respiratorie secundară la pacienţii cu COVID-19 - Agigat Kadyrova; Gulzar Alieva; Shahla Askerova; Reikhan Hadjiyeva; GunayAliyeva (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Incidenţa infecţiilor pulmonare secundare la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 nu este bine înţeleasă. Rezultatele cercetărilor bacteriologice a florei nespecifice a sputei sau specimen din căile respiratorii au fost analizate la 820 din 3040 de pacienţi cu COVID-19 internaţi la Institutul de Cercetare a bolilor pulmonare din Baku. Microflora respiratorie secundară a fost detectată la 771 (94%) pacienţi. În 347 (42,3%) cazuri, s-a depistat fungi din genul Candida, iar la 211 (25,7%) pacienţi acest lucru a fost observat simultan cu microflora bacteriană. Dintre infecţiile bacteriene, cei mai frecvenţi agenţi patogeni au fost Staphylococcus aureus (n109), Klebsiella Pneumoniae (n41), Escherichia Coli (n38), Enterobacter (n33), Streptococcus pneumoniae (n32)