Cumhuriyet Dönemi Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Programlarında Yazma Becerisi - Mehmet Temizkan; Arzu Atasoy (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2014)
Bu araştırmanın amacı, Cumhuriyet döneminde uygulanan Türkçe eğitimi ve öğretimi programlarında yazma becerisinin nasıl ele alındığını tespit etmektir. Bu amaçla 1924 Lise Birinci Devre Müfredat Programı, 1929 Ortamektep Türkçe Programı, 1949 Ortaokul Türkçe Programı, 1981 İlköğretim Okulları Türkçe Eğitim Programı ve 2005 Türkçe Dersi (6, 7, 8. Sınıflar) Öğretim Programı yazma becerisi açısından değerlendirilmiştir. Araştırmaya konu olan programların değerlendirilmesinde "amaçlar, açıklamalar, yöntem, davranış-kazanım ve düzeltmedeğerlendirme" olmak üzere toplam beş başlık belirlenmiştir. Araştırma nitel veri analizi tekniklerinden yararlanılarak gerçekleştirilen tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla doküman incelemesine başvurulmuştur. Sonuç olarak, Cumhuriyet döneminde uygulanan Türkçe eğitimi ve öğretimi programlarında yazma becerisine geniş bir yer ayrıldığı; araştırmada belirlenen başlıklar doğrultusunda yazma becerisiyle ilgili olarak oldukça önemli bilgiler verildiği tespit edilmiştir.