Діагностування результатів навчання студентів іншомовної професійно-орієнтованої лексики - Леся Вікторова (Pavlo Tychyna Uman State Pedagogical University, 2014)
Проаналізовані сучасні підходи щодо діагностування результатів навчання та розробки раціонального методичного інструментарію для оцінювання компетентностей, необхідних для професійного іншомовного спілкування. Діагностування розглядаємо як інтегроване поняття, яке поєднує контроль, перевірку, оцінювання, облік знань, умінь, навичок тих, хто навчається, аналіз, виявлення чинників, які впливають на ефективність процесу іншомовної підготовки, прогнозування тенденцій та динаміки розвитку навчально-виховного процесу. Зокрема, оцінювання результатів навчання професійно-орієнтованої та термінологічної лексики, пропонується проводити за допомогою критеріїв, що визначають якісні характеристики процесу формування іншомовної професійно-комунікативної компетентності студентів. Охарактеризовані критерії і показники, що дають змогу оцінювати результати іншомовної підготовки на будь-якому темпоральному відрізку, давати йому якісну та кількісну характеристику, а також коригувати навчальні програми, зіставляючи їх з розробленим еталоном. Проанализированы современные подходы диагностики результатов обучения и разработки рационального методического инструментария для оценки компетентностей, необходимых для профессионального иноязычного общения. Диагностирование рассматриваем как интегрированное понятие, которое сочетает контроль, проверку, оценивание, учет знаний, умений, навыков учащихся, анализ, выявление факторов, влияющих на эффективность процесса иноязычной подготовки, прогнозирования тенденций и динамики развития учебно-воспитательного процесса. В частности, оценку результатов обучения профессионально-ориентированной и терминологической лексики предлагается проводить с помощью критериев, определяющих качественные характеристики процесса формирования иноязычной профессионально-коммуникативной компетентности студентов. Охарактеризованы критерии и показатели, позволяющие оценивать результаты иноязычной подготовки на любом темпоральной отрезке, давать ему качественную и количественную характеристику, а также корректировать учебные программы, сопоставляя их с разработанным эталоном. Modern approaches to the diagnostics of training results and development of rational methodological instruments necessary for professional foreign language communication assessment are analyzed. The diagnostics is identified as an integrated notion that combines control, verification, assessment, proficiency and skills evaluation of students as well as analysis and identification of factors that influence the training process efficiency, forecasting of tendencies and dynamics of educational process development. Specifically, it is proposed to assess the results of professionally-oriented and term-based vocabulary training via criteria that define qualitative characteristics of the process of students' foreign language professional communicative competence formation. The main principles and requirements for the criteria appliance are analyzed. Criteria and indices that make it possible to assess the results of foreign language training for any temporal segment, to characterize it qualitatively and quantitatively and also to improve the lesson plans by matching them with the developed sample, are characterized.