AKUT APİKAL PERİODONTİTİSİN TEDAVİSİNDE FARKLI TAŞIYICILARLA HAZIRLANAN KALSİYUM HİDROKSİT ESASLI MEDİKAMANLARIN POSTOPERATİF AĞRI ÜZERİNE ETKİSİ - Ali Çağın Yücel (Ankara University, 2006)
Çalışmamızın amacı akut apikal periodontitisli hastaların endodontik tedavilerinde farklıtaşıyıcılar ile hazırlanan kalsiyum hidroksit esaslıkök kanal medikamanlarının postoperatif ağrıüzerine etkisini incelemektir. Çalışmamız akutapikal periodontitis teşhisi konulan tek köklüdişlere sahip 60 hasta üzerinde yürütülmüştür. Kökkanal preparasyonu "crown-down" tekniği ile ProTaper kullan›larak gerçekleştirilmiştir. Hastalar rastgele 3 gruba ayr›lm›şt›r. Kalsiyum hidroksit tozu distile su, %2 klorheksidin glukonat ve Ultrakain ile pat haline gelinceye kadar kar›şt›r›lm›ş ve haz›rlanan pat kök kanal›na yerleştirilmiştir. Hastan›n başlang›ç, 24, 48 saat ve 7 gün sonraki ağr› skorlar› kaydedilmiştir. Veriler X2 testi kullan›larak değerlendirildi. Başlang›ç, 24 saat, 48 saat ve 7 gün sonraki elde edilen ağr› skorlar›n›n değerlendirildiğinde kalsiyum hidroksit esasl› kök kanal medikamanlar› aras›nda istatistiksel olarak anlaml› bir farkl›l›k tespit edilmemiştir p>0.05 . Sonuç olarak çal›şmam›zda test edilen medikamanlar 7 gün sonunda postoperatif ağr›n›n eliminasyonunda etkin bulunmuştur.