Засоби фізичної реабілітації дітей молодшого шкільного віку з кіфотичним порушенням постави - Yaroslav Filak (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Обстежено 30 дітей віком 9-10 років із кіфотичним порушенням постави. Ці вади потребують особливої уваги, оскільки при швидкому темпі їх розвитку існує загроза порушення функціонування внутрішніх органів, систем організму. Під час дослідження карт медичного обстеження у всіх дітей, які були під наглядом, визначали кіфотичні зміни постави. Усі діти скаржилися на дискомфорт у грудному відділі хребта, що й відзначали 60 % пацієнтів, у попереку - 50,0 %, утруднення рухів хребта - 40,0 % дітей. Порушення постави зумовлені, насамперед, нераціональним режимом рухової активності, відсутністю регулярних навантажень, спрямованих на розвиток і зміцнення опорно-рухового апарату. При проведені комплексу профілактичних та реабілітаційних заходів у роботі застосовано антропометричні методи: визначення ростових показників, показників сили й силової витривалості мʼязів - розгиначів спини; тестове дослідження постави здійснювалося сомато-скопічним методом. У комплекс реабілітаційних та профілактичних заходів дітей молодшого шкільного віку входили лікувальна гімнастика, класичний і сегментарний масаж, аквагімнастика, плавання. При вихованні постави поставлено завдання загальмувати старі та встановити нові звʼязки в корі головного мозку, з побудовою нових рухових шляхів. Процес формування правильної постави передбачав формування в дитини уявлення про правильну поставу, виховання рефлексу правильної постави, загальний розвиток і створення мʼязового корсета в дітей, вправи на посилення мʼязово-суглобового відчуття. Під впливом проведення реабілітаційних і профілактичних заходів поряд із покращенням клінічних показників у дітей молодшого шкільного віку силова витривалість мʼязів тулуба вірогідно підвищилася й оцінюється як середній показник, що свідчить про зміцнення мʼязів спини та відновлення нормальної постави.