УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ФІЗИЧНИХ ЯКОСТЕЙ У МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ПРИКОРДОННИКІВ - Андрій МЕЛЬНІКОВ; Вадим РЕФЕЛЬ; Олександр ТОКОВЕНКО (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
У статті аналізується актуальність розвитку фізичних якостей майбутніх прикордонників у системі фізичної підготовки Державної прикордонної служби України (далі - ДПСУ) з метою встановлення оптимальних методів управління процесом розвитку та вдосконалення фізичних якостей. В основу дослідження покладено особливості методів розвитку таких фізичних якостей: деякі складові швидкісних якостей; вибухова сила; сила м'язів; різні види витривалості, що відіграють ключову роль у професійно-службовій та бойовій діяльності особового складу ДПСУ. Визначено основні засоби формування, розвитку та вдосконалення та значення фізичних якостей у професійній діяльності. Установлено, що професія офіцера ДПСУ пов'язана з великим фізичним та психологічним напруженням, оскільки згідно з практикою розв'язання загальних завдань визначається не лише розумінням порядку виконання вправ з вогнепальної зброї, а й, перш за все, рівнем фізичної підготовленості і військово-прикладної моторики. У зв'язку із цим пріоритетом майбутніх офіцерів ДПСУ залишається зміст дисципліни фізичного виховання та деяких суміжних дисциплін. У статті висвітлено, проаналізовано стан розвитку наукової галузі, пов'язаної з використанням змісту дисципліни "Фізичне виховання" при розв'язанні завдань різного спрямування у підготовці майбутніх офіцерів ДПСУ до професійної діяльності. Відзначено теоретичну обґрунтованість нормативів фізичної підготовленості військовослужбовців різних категорій. Але вони продовжували визначатися, як і раніше, з урахуванням існуючого середнього рівня, що характеризує розвиток певної фізичної якості. Взагалі не враховувались особливості та періодизація навчально-бойової діяльності різних категорій військовослужбовців, зокрема в ДПСУ. Такий стан спеціальної спрямованості, а саме професійно важливих фізичних якостей і рухових навичок, також розцінюється як ще один недолік, оскільки низький ступінь відповідності рівня розвитку тих чи інших фізичних якостей вимагає певної професійної діяльності. З іншого боку, кожен майбутній співробітник ДПСУ має різну фізичну підготовку протягом одного навчального року. Таким чином, найнижчі результати були виявлені після закінчення канікул, тобто на початку кодового семестру навчання. Особливості значно знижують результати в тестах, що характеризують загальну витривалість. Рівень м'язової сили та силової витривалості зменшується дещо повільніше. Водночас загальна витривалість вимагає для свого розвитку підтримувати достатній рівень максимального часу і регулярності у використанні фізичних навантажень.