Omsorg og ansvar som to sider af samme sag - Charlotte Delmar (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2018)
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><!DOCTYPE p PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd"> Artiklen diskuterer New Public Governance i lyset af en omsorgsforståelse.New Public Governance baserer sig på et menneskesyn, hvor det individuellemenneske er aktør i eget liv, og sygeplejefaglig omsorg baserersig på et relationelt menneskesyn, hvor det moralske ansvar for hinandenstår centralt. Artiklens formål er derfor at identificere det moralskeansvars faldgruber med henblik på at fremsætte nye handlemulighederfor at forebygge omsorgssvigt i et New Public Governance-sundhedssystem. Florence Nightingale bringes ind som det moralske ansvars forbillede,da hun tager udgangspunkt i at skabe livsbefordende handlemuligheder iet relationelt samarbejde med patienten. Det er et samarbejde, dertager udgangspunkt i personen og dennes eksistens. Der argumenteresfor et påtrængende handlekrav om, at sygeplejersken i den konkreteomsorgssituation skal opdage, hvilken appel om hjælp patienten udtrykker,og hvilke livsfænomener der trænger sig på. Problemet er, at New Public Governaces ideal om selvforvaltningog involvering kan medføre ansvarsforflygtigelse og omsorgssvigt.Derfor handler det om at generobre omsorgen som samfundets værdiog i hver enkelt situation vurdere, hvad der er den rette ansvarsfordelingmellem patient og sygeplejerske.