Експериментальне обґрунтування ефективності здоров'яорієнтованого фізичного виховання дітей старшого дошкільного віку в умовах ДНЗ - Геннадій Валентинович Петренко (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Сучасний стан здоров'я дітей та фізичного виховання в дошкільних навчальних закладах потребує виявлення обставин виникнення критичної ситуації, яка склалася в дошкільному вихованні, та перегляду комплексу заходів із її «реабілітації». Один із таких заходів - упровадження технологій здоров'яорієнтованого фізичного виховання дітей дошкільного віку, особливо старшого дошкільного віку, зважаючи на критичний період в онтогенетичному розвитку та перехід дітей на наступний соціальний щабель - навчання в школі. Педагогічний експеримент, який здійснювався в процесі дослідження, показав перевагу застосування технологій здоров'яорієнтованого фізичного виховання над традиційною програмою фізичного виховання дітей старшого дошкільного віку, що виражається в позитивній динаміці показників фізичного розвитку, функціонального стану, фізичної підготовленості й формування стійкого інтересу дітей до фізичної культури та спорту, готовності до навчання в школі.