Particularităţi în terapia biologică cu Infliximab la pacienţii cu rectocolită ulcerohemoragică - Svetlana Chişlaru; Ion Ţîbîrnă; Rodica Bugai; Doina Munteanu; Elena Platon; Elena Josan (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Rectocolita ulcerohemoragică (RCUH) este o afecțiune digestivă cronică, caracterizată de inflamarea pereților colonului, cu afectarea inițială a rectului și implicarea în mod continuu a întregului intestin gros, cu multiple complicații. RCUH va rămâne mereu actuală, prin creșterea constantă a incidenței, dar și prin progresele diagnostice și terapeutice. În ultima vreme, se tinde a introduce terapia biologică cât mai precoce în schema de tratament a RCUH. Pacienta K.O., 33 ani, este primar diagnosticată cu RCUH, cu debut acut, evoluție gravă, la sfârșitul anului 2015. Peste 6 luni de la debutul bolii, luând în considerație remisia clinică, dar nu și endoscopică, se inițiază terapia biologică cu Infliximab 300 mg în perfuzie, timp de 18 luni, fără efecte adverse. După încheierea terapiei biologice, se determină remisia procesului inflamator, cu depistare primara a polipozei intestinale. Rămâne actuală problema, dacă tratamentul biologic este un factor de risc în declanşarea polipozei intestinale sau continuă a fi o consecinţă a RCUH. Este necesară elaborarea unui management minuţios a pacienţilor cu RCUH ce administrează tratament biologic, în vederea monitorizării riscului apariţiei polipozei intesinale, care este o stare precanceroasă.