طراحی و اعتباربخشی دستورالعمل‌های مراقبتی مبتنی بر شواهد در بی‌خوابی و یبوست بیماران اعصاب و روان - مریم عزیزی; مسعود سیرتی نیر; جمیله مختاری نوری; الهه متحدیان تبریزی (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه:اجرای دستورالعمل‌های مراقبت پرستاری مبتنی بر شواهد یکی از شیوه‌های جدید در ارتقای کیفیت مراقبت‌های پرستاری و افزایش رضایت‌مندی بیماران به حساب می‌آیند. بیماران اعصاب و روان علاوه بر مشکلات روحی و روانی از مشکلات جسمی متعدد نیز رنج می‌برند.  از جمله مشکلات شایع زیستی روانی این بیماران، بی‌خوابی و یبوست می‌باشد. هدف: طراحی  و اعتباربخشی دستورالعمل‌های مراقبت پرستاری مبتنی بر شواهد در بی‌خوابی و یبوست بیماران اعصاب و روان. روش: این پژوهش به روش تکاملی در بخش اعصاب و روان بیمارستان بقیه‌الله(عج) در سال 1392 انجام شد. دستورالعمل‌های مراقبت پرستاری بر اساس مدل استتلر و با رویکرد مبتنی بر شواهد طراحی شد.  برای بررسی اعتبار محتوای دستورالعملها با روش دلفی، نظرات 10 نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاه‌های منتخب در سه مرحله لحاظ گردید. کاربردی بودن دستورالعملها به روش بحث گروهی متمرکز با 10 نفر از کارشناسان بخش مربوطه بررسی شد. علاوه بر بررسی کتب پرستاری، 100 مقاله از پایگاه‌های اینترنتی شامل ,Proquest Pubmed ,Google scholar Elsevier, SID, Magiran  با کلیدواژه‌های دستورالعمل مراقبتی، پرستاری مبتنی بر شواهد، یبوست، بی‌خوابی و پروتکل مطالعه شد. یافته‌ها: در این مطالعه، 4 دستورالعمل مراقبتی مبتنی بر شواهد، شامل تشخیص پرستاری، علل، معیار ارزشیابی و مداخلات پرستاری طراحی گردید؛ که می‌تواند به عنوان راهنمای بالینی برای مراقبت از بیماران اعصاب و روان بر اساس معتبرترین متون علمی و با رویکرد مبتنی بر شواهد استفاده شود. نتیجه‌گیری: با طراحی دستورالعمل‌های مراقبتی مبتنی بر شواهد در بیماران اعصاب و روان، بخشی از نیاز پرستاران بالینی در مواجهه با این بیماران مرتفع می‌گردد و همچنین منجر به ارتقای کیفیت مراقبتی، کاهش عوارض و مدت زمان بستری در بیمارستان می‌گردد.