Trénink ve výškovém prostředí a jeho vliv na změny ve vybraných fyziologických ukazatelích reprezentantů Slovenské republiky v závodní chůzi Training in high altitude environments and its influence on the changes in selected physiological indicators of a Slovak Republic representative in walking - Martin Pupiš; Ivan Čillík (Palacky University, 2005)
Příprava ve střední a vysoké nadmořské výšce je dlouhodobou součástí přípravy slovenských reprezentantů v závodní chůzi. Martin Pupiš je jedním z těch atletů, kteří pravidelně využívají tento systém. V tomto příspěvku popisujeme jeho přípravu ve čtyřech vysokohorských kempech v přípravných fázích v letech 1998/1999–2001/2002. Části roku, ve kterých se kempy odehrávaly, byly velmi podobné. Doba trvání byla rovněž stejná od 26 do 36 dnů. Průměrné množství závodní chůze a běhu bylo v rámci jednoho dne přibližně stejné během všech čtyř kempů. Poměr závodní chůze v kilometrech se zvýšil ze 70% na 80%. Podíl oblastí pro chůzi se měnil v závislosti na aktuální specializaci s nejvyšším počtem kilometrů ve vytrvalosti tempa. Reakce na přípravu ve vyšší nadmořské výšce byla velmi dobrá; když jsme analyzovali krevní složky – hematokrit, hemoglobin, erytocyty, střední množství erytocytů – zaznamenali jsme pozitivní změny; pouze u leukocytů nastal pokles. Middle and high altitude preparation is a longterm part of the preparation of our Slovak race walking representatives. Martin Pupiš is one of those athletes whose regularly makes use of this system. In our paper we report his preparation at four high altitude camps, in preparation phases in the years 1998/99-2001/02. The period of the year when the camps took place were very similar. Also the duration was from 26 days to 36 days. The average amount of racewalking and running was, for one day, approximately the same during all four camps. The proportion of race walking in kilometres increased from 70% to 80%. The proportion of walking zones changed depending on the current specialisation with the highest number of km in tempo endurance. The reaction to high altitude preparation was very good, when in analysed blood components - hematocrit, haemoglobin, erythrocytes, and a medium quantity of erythrocytes we recorded positive changes, and only in leucocytes was there a decrease.