Dječja slikovnica u perspektivi suvremenog roditelja - Željka Pintar; Katarina Kosec (University of Zadar, 2022)
Obilježjima i značajkama slikovnica bave se brojni stručni i znanstveni radovi. Najvećim dijelom oni su upućeni pedagoškom kadru koji u institucionalnom kontekstu, vođen standardima poticajnog čitanja i kvalitetne slikovnice, posreduje djeci njima namijenjenu knjigu. Ipak, poput brojnih stavova, čitalačke navike dijete dominantno formira u domu svoje obitelji, pa je bitan i istraživački uvid u roditeljsku procjenu važnosti prve djetetove knjige. U radu se predstavljaju rezultati anketnog ispitivanja kojim se utvrđuje roditeljska procjena važnosti slikovnice. Inicijalno se pretpostavlja da su dob i stupanj obrazovanja povezani s roditeljskim pristupom knjizi. Predviđa se da oni više razine obrazovanja i starije životne dobi pozitivnije percipiraju slikovnicu. Provedenim istraživanjem te su pretpostavke odbačene.