Цистоскопічні особливості вічок сечоводів у дітей з міхурово-сечовідним рефлюксом - R.A. Nakonechnyy; A.Y. Nakonechnyi (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2021)
Мета - встановити цистоскопічні прогностичні критерії міхурово-сечовідного рефлюксу (МСР) у дітей. Матеріали та методи. Клінічний матеріал охоплює 270 хворих на МСР ІІ-IV ст. віком від 9 місяців до 14 років та 22 практично здорові дитини. До обстеження залучали хворих на МСР у період клініко-лабораторної ремісії без клінічних симптомів нейрогенного сечового міхура. Під час цистоскопії оцінювали стан слизової сечового міхура; розташування, форму, ступінь гідродилатації і скоротливу здатність вічок сечоводів. Результати. У хворих на МСР діагностувалися вічка сечоводів у формі: підкови - 127 (47,04%) пацієнтів, стадіону - 106 (39,26%), ямки для гольфа - 37 (13,7%). Вони були в зонах: А - 13 (4,81%) дітей, В - 154 (57,04%), С - 67 (24,81%), D - 36 (13,33%), а також характеризувалися ступенем гідродилатації: Н0 - 7 (2,59%) хворих, Н1 - 173 (64,07%), Н2 - 60 (22,22%), Н3 - 30 (11,11%). При МСР однозначно переважала в'яла перистальтика вічок сечоводів - 252 (93,33%) випадки, щодо активної перистальтики лише у 18 (6,67%) пацієнтів. Висновки. Для вічок сечоводів у формі стадіону і з більш вираженими ознаками глибочіння, які зміщені в зону В і латеральніше на бокову стінку сечового міхура, зі ступенем гідродилатації понад Н1, притаманна позитивна асоціація щодо МСР за найвищої специфічності тестів. Несприятливими прогностичними діагностичними маркерами для ефективних мініінвазивних втручань у хворих на МСР слід вважати вічка сечоводів, у яких поєднуються такі морфотопографічні характеристики, як виражені ознаки глибочіння до форми ямки для гольфа, латералізація на бокову стінку сечового міхура в зону D і гідродилатація Н3 ступеня. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.