Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde pestisit satış yerlerinin yasal düzenlemelere uygunluk durumunun değerlendirilmesi - Burcu Kara; Zeynep Simsek (Turkish Society of Public Health Specialists, 2016)
Amaç: Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde (GAP) pestisit satış yerlerinin yasal düzenlemeler açısından uygunluğunu değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırmada, 2013 yılında GAP Bölgesi'ndeki 342 işyerinden 326'sına ulaşılmıştır. Satış yerlerinin yasal düzenlemelerde belirlenmiş olan kişi ve ortam özelliklerine uygunluğunu saptamak için, her işyeri ziyaret edilerek gözlem yapılmış ve soru kağıtları uygulanmıştır.  Bulgular: İşyerlerinin %90.2'si perakende, %9.2'si toptancı ve perakende, %0.6'sı bayidir. Çalışanların %96.9'u erkektir. %16.8'i ilköğretim ikinci kademe ve altı mezunu, %27.4'ü lise ve dengi, %55.8'i ise üniversite ve üzerinde eğitim almıştır. Çalışanların %48.5'i yasal düzenlemelerle tanımlanan uygun meslektendir. İşyerlerinin %81.3'ünün etrafında ev ve işyeri bulunduğu, işyerlerinin %68.8'inde çok zehirli raf ve bölmelerde ''çok zehirli bitki koruma ürünleri'' ifadesi bulunmadığı, satış yerlerinin %57.3'ünde ilaçlamada kullanılan koruyucu ekipmanların satılmadığı saptanmıştır. Araştırmada yasal düzenlemelere tam uygun satış yeri saptanmamıştır. Çalışanların %88.1'i maksimum rezidü miktarını, %86.8'i ilaçlama sonrası bekleme süresini, %27.9'u insanlarda meydana getirdiği sağlık sorunlarını bilmemektedir. Çalışanların %64.3'ü pestisitlerin insan sağlığına etkilerine ilişkin eğitim aldıklarını bildirmişlerdir. Sonuç: Araştırma bulguları, pestisit satış yerlerinin yasal düzenlemelere uygunluk açısından denetimlerinin ve satış elemanlarının sağlık eğitimlerinin yapılmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimeler: Pestisit, satış yeri, yasal düzenlemeler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi