ЕЛЕКТРОННА АУСКУЛЬТАЦІЯ: ПАРАМЕТРИ ФОНОКАРДІОГРАМИ НОВОНАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ РІЗНОГО ГЕСТАЦІЙНОГО ВІКУ - V. A. Shelevytska (Bukovynian State Medical University, 2018)
Сучасні електронні стетоскопи дозволяють застосовувати аускультацію з одночасною реєстрацією фонокардіограми на записуючий пристрій у новонароджених дітей. Комп'ютерна обробка отриманої фонокардіограми розширює можливості діагностики хвороб серця та станів, пов'язаних із особливостями перехідної гемодинаміки новонароджених дітей. Електронна аускультація із подальшою комп'ютерною обробкою фонокардіограми дозволяє  визначитись із її основними параметрами, збільшити кількість  та точність їх розрахунку. Мета. Визначення основних параметрів  фонокардіограми та відмінностей між ними у новонароджених дітей різного гестаційного віку. Матеріали і методи.  Обстежено 343 новонароджені дитини з 26 по 41 тиждень гестації при народженні, у яких пренатально та після народження не було виявлено будь-яких структурних особливостей у серці та великих судинах.  У групі обстежених дітей не  визначалися будь-які патологічні зміни при традиційній аускультації. Електронна аускультація виконувалася цифровим стетоскопом Thinklabs Model ds32а+ у п'яти стандартних точках вислуховування. Запис звуку здійснювався на цифровий диктофон Sony-ICD-UX71. Доплерехокардіографія виконувалась ультразвуковими сканерами Z.ONE.Ultra фірми ZONARE, MyLab 25 Esaote відразу після проведення електронної аускультації. Аналіз отриманих фонокардіограм здійснювався за допомогою розробленої комп'ютерної програми «Hearttone-D». Аналізувалися 9 основних параметрів I і II тону та 9 параметрів проміжків між тонами у п'яти стандартних точках вислуховування. Результати дослідження. Отримані середні значення показників фонокардіограми 343 новонароджених дітей з 26 по 41 тиждень гестації при народженні та їх відмінності у суміжних за терміном гестації групах. Статистично значимі відмінності у параметрах фонокардіограми новонароджених гестаційним   віком 26-28  та  29-31 тижні  виявлені  у 16 параметрах, 29-31 та 32-34 тижні -  у 10 параметрах,  35-36  та 37 - 41  тижні  виявлені у 36 параметрах. Висновки. У параметрах фонокардіограми суміжних за терміном гестації груп недоношених дітей суттєвих відмінностей не виявлено. Виявлені суттєві відмінності  між середніми показниками фонокардіограми новонароджених 35-36 тижні гестації та  новонародженими 37- 41 тижні гестації (загалом по 36 параметрам).