تأثیر محرومیت از خواب و مداخلة پس‌گستر بر یادگیری ناپیوستة مهارت پرتاب آزاد بسکتبال - احمد نیک روان; بهروز گل محمدی; بهزاد قاسمی (Sport Sciences Research Institute, 2017)
هدف از پژوهش حاضر تأثیر محرومیت از خواب و مداخلة پس‌گستر بر یادگیری ناپیوستة مهارت پرتاب آزاد بسکتبال بود. تعداد 50 آزمودنی مبتدیاز بین بازیکنان پسر بسکتبال شهرستان بوکان با توجه به نمرات پرسش‌نامة کیفیت خواب پیتزبورگ انتخاب و به‌صورت انتساب تصادفی (با توجه به نمرة پیش‎آزمون پرتاب آزاد بسکتبال) به پنج گروهِ خواب شبانة کامل، محروم از خواب، خواب شبانة کامل و مداخلة پس‌گستر، محروم از خواب و مداخلة پس‌گستر و توزیع جلسات تمرین با فاصلة کمتر از یک ساعت تقسیم شدند. برای سنجش اجرای تکلیف از آزمون توانایی‌های هریسون استفاده شد و برای گروه مداخلة پس‌گستر پرتاب دارت در نظر گرفته شد. بخش اصلی پژوهش شامل آموزش و پیش‌آزمون، دو جلسه تمرین و آزمون یادداری بود. با توجه به تعریف یادگیری ناپیوسته اختلاف بین نمرات دسته‌کوشش نهایی جلسة اول با دسته‎کوشش ابتدایی جلسة دوم به‌عنوان نمرة یادگیری ناپیوسته در نظر گرفته شد. به منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل‌واریانس با آزمون‎های تکراری، آزمون تحلیل واریانس یک‌سویه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. نتایج نشان داد تفاوت بین گروه‌های مختلف پژوهش در یادگیری ناپیوسته (001/0P=) و نمرات یادداری (007/0P=) معنادار است. گروه‎های دارای فاصلة زمان استراحت کافی بین دو جلسه و استراحت کامل،سطح اجرای روز بعد آنها نسبت به روز قبل بالاتر بود. با توجه به این نتایج، افرادی که در حال یادگیری مهارت هستند، باید بر الگوی خواب و فعالیت‌های روزانة خود نیز توجه داشته باشند تا یادگیری مهارت دچار اختلال نشود و از تمرین خود بهرة بالاتری ببرند.