Farklı Laboratuvarlarca Dökümü Yapılmış Tek Parça Döküm Parsiyel Protezlerde Kullanılan Metal Alaşımların Sitotoksisite Yönünden Değerlendirilmesi - Zübeyde Akın Polat; Derya Özdemir Doğan; Onur Şahin (Cumhuriyet University, 2011)
Farklı Laboratuvarlarca Dökümü Yapılmış Tek Parça Döküm Parsiyel Protezlerde Kullanılan Metal Alaşımların Sitotoksisite Yönünden Değerlendirilmesi ÖZET Amaç: Bu araştırmanın amacı farklı laboratuvarlarca dökümü yapılmış tek parça döküm parsiyel protezlerde kullanılan metal alaşımların sitotoksisite yönünden değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Sivas'ta faaliyet gösteren 4 farklı laboratuvardan, kumlama ve kumlama+cila işlemi uygulanmış 1 mm çapında, 1.5 mm kalınlıkta disk şeklindeki metal örnekler elde edildi. Hazırlanan metal örnekler etilen oksit gazıyla sterilize edildi ve L929 fibroblast hücre serisi kullanılarak elde edilen kültüre yerleştirildi. Agar overley testi kullanlarak sitotoksisitenin belirlenmesinde ISO 1999 yl 10993-5 numaralı protokolü takip edildi. Bulgular: Hücrelerin lizis miktarına göre yapılan puanlama değerlerine göre 4 laboratuvardan 3 tanesinden elde edilen örnekler sitotoksik bulunmamışken, 1 tanesinden elde edilen örnekler orta derecede sitotoksik bulunmuştur. Ayrıca çalışmamızda tüm gruplarda kumlama ve kumlama+cila arasında sitotoksite açısından fark bulunamamıştır. Sonuçlar: Laboratuvarlar artık metalleri yalnızca ekonomik nedenlerle değil, konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları için de kullandıkları göz önüne alınırsa, tekrarlanan döküm işlemi ile biyolojik riskler arasındaki ilişki ve söz konusu riskin boyutları hakkında bu teknisyenlerin bilgilendirilmelerinin önemi ortaya çıkmaktadır. Anahtar Kelimeler: Kobalt-krom alaşımları, döküm, sitotoksisite