آسیب‌شناسی انجمن‌های ورزشی اداره کل تربیت‌بدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری - حسین پوزسلطانی زرندی; حسین زارعیان; عصمت طاهرخانی (Sport Sciences Research Institute, 2016)
هدف از انجام پژوهش حاضر،‌ آسیب‌شناسی انجمن‌های ورزشی اداره کل تربیت‌بدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بود. این مطالعه از نوع پژوهش‌های کیفی با رویکرد قراردادی است و برای جمع‌آوری داده‌های آن از روش مصاحبة نیمه‌ساختاریافته استفاده شده است. برای تعیین طرح پژوهش، انتخاب شرکت‌کنندگان و جمع‌آوری داده‌ها، منظم‌سازی داده‌ها، تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و نظریه‌پردازی و مقایسه با ادبیات تحقیق، از روش گراندد تئوری استفاده شد. روش نمونه‌گیری پژوهش حاضر از نوع زنجیره‌ای یا گلوله برفی است که با توجه به اشباع نظری داده‌ها تعداد (38=‌n)نفر تعیین گردید. نمونة آماری را همة مدیرکل‌های قبلی و مدیرکل فعلی اداره کل تربیت‌بدنی، تمام کارشناسان فعلی اداره کل تربیت‌بدنی و مسئولان انجمن‌های ورزشی تشکیل دادند.با توجه به نتایج به دست آمده از مصاحبه، 64 نشان در بخش کدگذاری باز، شناسایی شد. سپس در بخش کدگذاری محوری، چهارده مؤلفه طبقه‌بندی شد که عبارتند از: استقلال انجمن‌های ورزشی، ساختار سازمانی، آموزش و پژوهش، بودجه‌بندی، نیروی انسانی، امکانات و تجهیزات، علاقه‌مندی دانشجویان به ورزش، برنامه‌ریزی سالانة انجمن‌ها، منطقه‌بندی دانشگاه‌ها، ورزش دانشگاهی، تعاملات سازمانی و آیین‌نامه‌ها، شرایط احراز مسئولیت، انتظارات از انجمن‌های ورزشی و نظارت و کنترل. با توجه به نتایج پژوهش، مهم‌ترین مؤلفه‌ای که می‌تواند هسته و مرکز همة مؤلفه‌ها قرار گیرد و بر اساس آن می‌توان نظریة کلی صادر کرد، مؤلفة استقلال انجمن‌های ورزشی است. سپس در بخش کدگذاری انتخابی، با توجه به مؤلفة شناسایی‌شده، «تثبیت جایگاه و مرجع قرار دادنِ انجمن‌های ورزشی در توسعه و پیشرفت رشته‌های ورزشیِ مربوط در ورزش دانشگاه‌های دولتی ایران» به‌عنوان نظریة کلیِ پیشنهادی تعیین گردید. در نهایت، پیشنهاد می‌شود انجمن ورزش دانشجویی با حفظ استقلال، زیر نظر اداره کل تربیت‌بدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و هماهنگ با فدراسیون ورزش‌های دانشجویی، به ادامة حیات سازمانی و فعالیت خود بپردازد.