Hızlı Prototip Üretim Teknolojileri ve Diş Hekimliğinde Kullanımı - Ali Zaimoglu; Ece Yuksel (Cumhuriyet University, 2011)
Protetik diş tedavisinde yaygın olarak kullanılan CAD/CAM yöntemlerine yakın zamanda bir yenisi eklenmiştir. 'Hızlı Prototip Üretim Teknolojileri' olarak adlandırılan bu sistemler ile sabit restorasyonların metal altyapıları, fasial protezler, cerrahi model ve stentler, titanyum implantlar elde edilebilmektedir. Kayıp mum tekniğine alternatif olan yöntemde, üretilecek olan restorasyonun sanal görüntüsü cihaza aktarılmakta ve lazer ışını ile toz halindeki Cr-Co alaşımı üzerinde, seçilmiş alanlar sinterlenerek, restorasyon tek aşamada, katmanlar halinde üretilmektedir. Bu olgu sunumunda, tek diş eksikliği nedeniyle üç üyeli metal destekli porselen köprü yapımına karar verilen vakada, restorasyonun metal altyapısının fabrikasyonu için kullanılan hızlı prototip üretim teknolojileri, çalışma prensibi ve fabrikasyon aşamaları açıklanmıştır.