Diálogo de saberes: justicia indígena del Cauca y justicia ordinaria, un intercambio cultural posible - Jaime Antonio Álvarez Soler (Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia, 2019)
Zewmanmu ta ñi tesis doctoral "Fenomenología de la educación médica en la Universidad del Cauca" pigelu, kimgey ñi mülenon kiñe xaftuwün pu comunidades indígenas egu programa de Medicina fey chi füxa chijkatuwe ruka mew, femgechi ta rakizuamgey nentual kiñe küzaw investigación-acción tüfa chi pu indígenas egün mülelu departamento Cauca mew.Pu indígenas mülelu Cauca mapu mew kuyfi mew ta nentukefuy "kizu ñi wichan" egün -fey mew koneltukelay ta Estado- fey mew ta ñi pu logkolelu günel- tuygün ñi xipaken welulkan wichan, tañi wichagenoafel rume, nienon mew zugu ñi zajuntukugeal egün. Penien mew ta tüfa chi zugu, chijkantukugey ta zugu kiñeke ramtun mew: ¿chumgechi am ta xipakey "kizu wichan" pu indígenas Cauca mapu mew?, ka ¿chem pepilkan zugu kümea- fuy tañi zugual kom che ka ñi feypial ñi kimün egün, tüfey chi Instituto Nacional de Medicina Legal y Ciencias Forenses (INMLCF) ka fey chi Universidad del Cauca, müleal ta epu rume chi kimün za- pinieal ta Derechos Humanos kom pu che mew? Femgechi ta azkünugey kiñe zitul zugu nieal falin chijka zugu ñi ramtun mew: kiñen xür zewmayal -pu indígenas logkolelu, INMLCF ka Universidad del Cauca- kiñe azkünun zugu ñi kimeltu- geael egün ñi chumgechi kimcheal bale ta che ka kim malüal ta ba pu indígenas kamañ ka kom logkolelu kejun zugu mew. Kimeltun mew ka nentun ta küzaw epu rume kimün mew xipay ta epuñpüle kimuwün, welu zoy fülgey ajkütuwün zugu mew ka kimgey indígenas de mogen ñi chumkünukey ñi "kizu wichan". Kiñe küme zugu nentugey chew ta xipay weke hemül ñi zoy küme kimgeal ta pu indígenas ñi "kizu wichan" ka chumgechi ta justicia ordinaria colombiana faliltua- fuy ta kuyfi femken ta che.