Výzkum úrovně vybraných očekávaných výstupů žáků 1. stupně ZŠ prostřednictvím sebehodnocení - P. Doulík; J. Škoda (Czech Pedagogical Society, 2008)
Příspěvek se zabývá výzkumem úrovně vybraných očekávanýc výstupů prostřednictvím sebehodnocení definovaných Rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání pro vzdělávací oblast Člověk a jeho svět a vzdělávací obor Český jazyk a literatura. Úroveň těchto výstupů prostřednictvím sebehodnocení byla sledována ve skupině žáků 5. ročníku ZŠ vzdělávaných podle vzdělávacího programu Základní škola, dále ve skupině žáků 5. ročníků vzdělávaných podle alternativního vzdělávacího programu Začít spolu a dále ve skupině rodičů. Jako výzkumný nástroj byl použit dotazník konstruovaný na principu intervalových škál. Úroveň vybraných očekávaných výstupů prostřednictvím sebehodnocení byla mezi jednotlivými skupinami komparována za použití neparametrických metod statistické analýzy dat. Výsledky ukazují velmi blízkou hodnotu úrovně vybraných očekávaných výstupů prostřednictvím sebehodnocení u žáků vzdělávaných podle obou vzdělávacích programů. Statisticky významně vyšší úroveň vybraných očekávaných výstupů prostřednictvím sebehodnocení vykazují žáci vzdělávaní podle vzdělávacího programu Základní škola v literární výchově. Obdobně vyrovnaná je i úroveň hodnocení vybraných očekávaných výstupů ve sledovaných oblastech ze strany rodičů obou komparovaných skupin žáků.