ارتباط طول مدت خواب و نتایج تست چالش گلوکز در زنان باردار فاقد عوامل خطر دیابت - نفیسه جهان پاک; نسترن رزمجو; امیر رضایی اردانی; سید رضا مظلوم; شکوفه بنکداران (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه: اختلالات خواب در بارداری به علت تغییرات فیزیکی و هورمونی شایع است. خواب ناکافی باعث ایجاد تغییرات متابولیک و نورواندوکرینی می‌شود که ممکن است در ایجاد اختلال متابولیسم گلوکز و مقاومت به انسولین نقش داشته باشند. اما اطلاعات اندکی در مورد رابطه خواب ناکافی و متابولیسم گلوکز در بارداری موجود می‌باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط طول مدت خواب و نتایج تست چالش گلوکز در بارداری انجام شد. روش‌کار: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1391 بر روی 177 زن باردار مراجعه‌ کننده به مراکز بهداشتی شماره 3 مشهد انجام شد. نمونه‌گیری به روش در دسترس انجام شد. شرکت‌کنندگان، پرسشنامه‌های محقق ‌ساخته، مقیاس استرس، اضطراب و افسردگی-21 و شاخص کیفیت خواب پیتزبرگ را بین هفته 26 تا 30 بارداری تکمیل کرده و سپس تست چالش گلوکز انجام دادند. کم‌خوابی به صورت خواب شبانه کمتر از 7 ساعت تعریف شد. داده‌ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 5/11) و آزمون‌های همبستگی پیرسون، تی مستقل، من ویتنی و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: 87 نفر (2/49%) از شرکت‌کنندگانکم خواب بودند. دو گروه از نظر متغیرهای استرس، اضطراب، رژیم غذایی و فعالیت ورزشی تفاوت معناداری نداشتند (05/0p>). بین مدت خواب و نتایج تست چالش گلوکز، ارتباط معکوس و معنی‌داری مشاهده شد (01/0=p، 19/0-=r). فراوانی تست چالش گلوکز غیر طبیعی در افراد کم‌خواب به طور معنی داری بیشتر از افرادی بود که خواب طبیعی داشتند (01/0=p). نتیجه‌گیری: کم‌خوابی در دوران بارداری با اختلال در متابولیسم گلوکز ارتباط دارد، لذا غربالگری مدت و کیفیت خواب به ارائه دهندگان مراقبت‌های بارداری توصیه می‌شود.