Структурно-змістовні характеристики сучасної шкільної альтернативної освіти в педагогічному просторі країн ЄС - Оксана Заболотна (Pavlo Tychyna Uman State Pedagogical University, 2013)
У статті представлено механізми означення кола середніх навчальних закладів, які можуть бути віднесені до альтернативних, і визначено їх головні структурно-функціональні характеристики. Альтернативну освіту представлено як систему, яка керується спільними принципами і функціонує на засадах, які є спільними для усього спектру альтернативних шкіл. Окреслено багатоманітність форм реалізації ідей альтернативної педагогіки та педагогічних принципів, які актуалізують теорії альтернативної освіти у країнах ЄС. В статье представлены механизмы определения спектра средних учебных заведений, которые могут быть отнесены к альтернативным, и определены их главные структурно-функциональные характеристики. Альтернативное образование представлено как система, которая руководствуется общими принципами и функционирует на основе, общей для всех альтернативных школ. Очерчено разнообразие форм реализации идей альтернативной педагогики и педагогических принципов, которые актуализируют теории альтернативного образования в странах ЕС. The article presents mechanizms of defining an insttitution of secondary education as alternative. Their principal structural and functional characteristics have ben pointed out. Alternative education has been presented as a system regulated the the principles similar for the whole spectrum of alternative schools. The variety of forms of realising ideas of alternative pedagogy and its main principles has been characterized.