ALKOL, MADDE BAĞIMLILIĞI TEDAVİSİ GÖREN HASTALARDA YAŞAMIN ANLAMI - Nihan Altan Sarıkaya; Selda Öztürk (Sakarya University, 2018)
Amaç: Çalışmanın amacı; Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezinde tedavi gören hastaların yaşam anlam düzeylerini ve ilişkili faktörleri belirlemektir. Yöntem: Çalışma, Temmuz-Ağustos 2017 tarihleri arasında, Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezinde tedavi gören, çalışmaya katılmayı kabul eden 30 erkek hasta ile kesitsel ve tanımlayıcı olarak yapıldı. Veriler, araştırmacı tarafından oluşturulan anket formu ve Yaşamın Anlamı Ölçeği ile toplandı. Bulgular: Araştırmaya katılan erkek hastaların yaş ortalaması 38.18±14.15 iken, %60'ı evli, %43.3'ü lise mezunu, %6.7'si yalnız yaşamakta,%40'ı işsiz, %36.7'si daha önce yatarak tedavi olmuş, %40'ı daha önce intihar girişiminde bulunmuş ve %46.7'si ise daha önce kendini yaralama davranışında bulunduğunu belirtmiştir. Tedavi gören hastaların yaşam anlamı ölçeği toplam puan ortalaması 45.53 ±11.29, var olan anlam alt boyut puan ortalaması 22.50±8.06, bulunmaya çalışılan anlam alt boyut puan ortalaması ise 23.00±8.79 olarak bulunmuştur. Araştırmada hastaların intihar girişiminde bulunma durumu ile var olan anlam arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (p lt;0,05). Sonuç: Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezinde tedavi gören erkek hastaların genel olarak yaşamda anlam arama düzeylerinin, yaşam anlamına sahip olma düzeylerine göre yüksek düzeyde olduğu ve intihar girişiminde bulunma durumu ile yaşam anlamına sahip olma durumu arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır.