Організація та розвиток довишівської освіти у вищих навчальних закладах України (друга половина ХХ століття) - Марина Георгіївна Єщенко (Academy of Cognitive and Natural Sciences, 2015)
Єщенко М. Г. Організація та розвиток довишівської освіти у вищих навчальних закладах України (друга половина ХХ століття). У статті досліджено організацію та розвиток довишівської освіти в Україні у другій половині ХХ століття. Узагальнено і проаналізовано ключові твердження законодавчої бази 1948-1990-х років. Визначено мету та завдання довузівської освіти досліджуваного періоду. Доведено, що довишівська підготовка виступала необхідним елементом системи «загальноосвітня школа - вищий навчальний заклад». Обґрунтовано правила прийому, навчання та зарахування до ВНЗ випускників підготовчих курсів і відділень. Установлено, що навчання на підготовчих відділеннях здійснювали висококваліфіковані викладачі, які використовували різноманітні технології навчання. Виявлено позитивний вплив навчання на підготовчих курсах і відділеннях для подальшого вступу до ВНЗ. Охарактеризовано різні види профорієнтаційної діяльності, що сприяли популяризації вищої освіти в Україні.