Naśladowanie Chrystusa w wizji moralności chrześcijańskiej - Jacek Ryłko (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1994)
Idea naśladowania Chrystusa zdaje się nabierać nowej wartości i wskazywana przez CMesa jako wymóg wychowania moralnego młodzieży. Ten problem jest przedstawiony w przedmiot. Jej autor najpierw opisuje niektóre aspekty pojęcia imitacji. Następnie wskazuje zastosowanie tego pojęcia do najwyższego wzorca osoby, którym jest Chrystus, a także niektóre momenty niezbędne do naśladowania osobistych wzorców] osób świętych. Artykuł kończy się aktualnymi postulaty pedagogiczno-personalne dotyczące wychowania moralnego młodzieży poprzez wzorce osobowe osobisty