Terapia cu oxid nitric la prematurii cu detresă respiratorie formă severă - prezentare de cazuri - Mihaela Demetrian; Georgeta Grecu; Andreea Vidru; Andreea Calomfirescu-Avramescu; Alina Ciucă; Anca Panaitescu (Amaltea Medical Publishing House, 2020)
Insuficiența respiratorie la prematuri poate fi complicată de hipertensiunea pulmonară care uneori nu răspunde la terapiile convenționale. Terapia convențională pentru hipertensiunea pulmonară implică suport respirator, ce include ventilația și presiunea continuă de distensie, administrarea de surfactant, sedarea și/sau relaxarea musculară, dacă este necesar. Circulația sistemică este adesea menținută cu agenți inotropi la prematurii cei mai bolnavi. Experiența noastră în terapia cu oxid nitric la prematurii sub 32 de săptămâni a început în urmă cu 5 ani. Există până în prezent 7 cazuri de prematuri cu insuficiență respiratorie care nu au răspuns la terapiile convenționale. În acest articol, vom prezenta cele mai sugestive cazuri de insuficiență respiratorie cu hipertensiune pulmonară severă ce au răspuns favorabil la administrarea de oxid nitric.