DILEME ETICE ÎN SARCINA CU MALFORMAŢII FETALE - Georgiana Russu; Radu Russu (Amaltea Medical Publishing House, 2016)
Malformaţiile congenitale de cord, cu o incidenţă de 6-8/1.000 de nou-născuţi, reprezintă aproximativ 30% dintre cazurile de mortalitate infantilă determinate de anomalii congenitale. Dintre acestea, o mare parte necesită intervenţie chirurgicală corectoare imediat în perioada neonatală. Malformaţiile rinichilor şi tractului urinar au o incidenţă de aproximativ 1%. Dezvoltarea tehnicilor de ecografie fetală a permis diagnosticarea prenatală a multor malformaţii, unele cu risc vital. Astfel, apar probleme deosebite de etică privind întreruperea sarcinii sau îndrumarea gravidei către un centru unde nou-născutul va putea fi operat în primele ore de viaţă.