Закрита репозиція переломів шийки променевої кістки за методикою Н.П. Свінухова - O. A. Sergienko; O. M. Gudimenko; M. S. Fedurko; Yu. S. Mozharovsky (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2019)
Внутрішньосуглобові переломи шийки променевої кістки зі зміщенням - не рідкість у дитячому віці. Налічується багато методик оперативного лікування даного перелому. Але відкрита репозиція при ідеальному зіставленні уламків часто дає обмеження супінації-пронації внаслідок додаткової травми м'яких тканин і окістя. Тому відновлення даної функції кісток передпліччя особливо важливе у лікуванні даного перелому. При закритій репозиції функція ліктьового суглоба відновлюється значно швидше. Мета: продемонструвати переваги застосування консервативних методів лікування над оперативними при переломах шийки променевої кістки у дітей на прикладі застосування методики Н.П. Свінухова. Матеріали та методи. За період з 2004 по 2018 роки у травматологічному відділенні КУ «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня» з приводу перелому шийки променевої кістки було проліковано 104 дитини. Лікування даного перелому у гіпсовій пов'язці (без репозиції) виконувалось у 3 (2,8%) дітей, закрита репозиція за методикою Н.П. Свінухова - у 90 (86,5%) дітей, оперативне лікування - у 11 (10,5%) дітей. Результати та висновки. Показано, що після закритої репозиції функція ліктьового суглоба відновлюється значно краще, ніж після оперативного втручання. Тому дану методику можна рекомендувати як першочерговий засіб усунення зміщення перелому шийки променевої кістки, навіть при значних кутових зміщеннях.