Güncel bir cam iyonomer restoratif sistemin 24-aylık klinik performansının değerlendirilmesi - Esra Fırat; Sevil Gürgan; Zeynep Bilge Kütük; Filiz Yalçın Çakır; Sema Seval Öztas (Ankara University, 2011)
Amaç: Bu çalışmada, güncel bir camiyonomer restoratif sistemin II. sınıf kavitelerdeki 24-aylık klinik performansını, mikro-dolduruculu bir kompozit rezinle kıyaslayarak değerlendirilmek amaçlanmıştır. Bireyler ve Yöntem: Yirmi altı hastadaki toplam 60 II. sınıf kavite, kullanılan restoratif sisteme göre rastgele iki gruba ayrılmıştır n=30 . Grup 1'deki kavitelere cam iyonomer restoratif sistem EQUIA/GC ; kondanse edilebilir camiyonomer Fuji IX GP EXTRA+self-adeziv nano-dolduruculu yüzey örtücü G-Coat PLUS; Grup 2'deki kavitelere ise, mikro-dolduruculu kompozit rezin Gradia Direct/GC +self-etch adeziv GBond/GC uygulanmıştır. Restorasyonlar uygulandıktan 1 hafta sonra başlangıçta ve 6.,12.,18. ve 24. aylarda modifiye USPHS kriterlerine göre değerlendirilmiş, elde edilen veriler Pearson Kikare testi ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir p=0. 05 . Bulgular: 24. ayda, 23 hastada 53 restorasyon değerlendirilmiştir. Retansiyon, anatomik form, sekonder çürük, yüzey yapısı, post-operatif duyarlılık ve renk uyumu yönünden her iki grupta tüm restorasyonlar Alfa olarak skorlanmıştır. Grup 1'de 2, Grup 2'de 5 restorasyonun kenar renklenmesi; Grup1'de 4, Grup 2'de ise 8 restorasyonun kenar uyumu Bravo olarak skorlanmıştır. Ancak, kenar renklenmesi ve kenar uyumu kriterlerine göre gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı değildir p>0. 05 . Sonuçlar: 24 ay sonunda, II. Sınıf kavitelerin restorasyonunda cam-iyonomer sistemin klinik performansı, mikro-dolduruculu kompozit rezin sistemi kadar başarılı bulunmuştır.