Aksjologia niepodległości. Czy niepodległość jest jeszcze wartością w XXI wieku? - Henryk Skorowski (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Kategoria niepodległości jest określoną formą wolności. Niepodległość określonego bytu społecznego jest kategorią wolności wyrażającą się w gwarancji określonych praw należnych nie tylko człowiekowi jako jednostce, ale także poszczególnym bytom społecznym ze względu na ich podmiotowość. W świetle katolickiej nauki społecznej należy mówić o całym katalogu i zespole przysługujących określonemu bytowi społecznemu praw, które definiują kategorię niepodległości jako wyraz wolności. Niepodległość należna jest każdemu bytowi społecznemu jako fundamentalna wartość, jest więc kategorią aksjologiczną.