Kościół w służbie chorym - Jerzy Zając (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Wiek poprzedzający procesy przemian społecznych w Polsce w latach 90. XX w. skłonił poprzez nowe ustawodawstwo państwowe i kościelne do powstania i równego funkcjonowania publicznych i niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej, w tym prowadzonych przez organy kościelne. Reaktywowana instytucja kościelna Caritas wraz z Diecezjalną Caritas Płocką powołały do ​​życia nowe formy opieki nad chorymi i potrzebującymi opieki medycznej oraz ich rodzinami. Kryzys służby zdrowia w Polsce niejako wymusił genezę takich działań.