اثربخشی مداخله توانبخشی شناختی رایانه -محور بر بهبود توجه انتخابی، توجه مداوم و توجه تقسیم شده در بیماران مبتلا به سکته مغزی در شهر تبریز - الهام قربانیان; مرضیه علیوندی وفا; مهدی فرهودی; محمد علی نظری (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2020)
مقدمه و اهداف سکته مغزی مهمترین بیماری نورولوژیک در افراد مسن است. آسیب های شناختی از قبیل نقص در توجه بهعنوان یکی از مشکلات شایع در افراد مبتلا به سکته مغزی می باشد؛ از این رو، مطالعه حاضر با هدف "بررسی تاثیر توانبخشی شناختی رایانه-محور بر عملکرد توجه مداوم، توجه تقسیم شده و توجه انتخابی بیماران مبتلا به سکته مغزی" انجام گرفت. مواد و روش ها مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل میباشد. در این پژوهش 30 بیمار 30 تا 65 ساله مبتلا به سکته مغزی که ملاکهای ورود به پژوهش را داشتند، به صورت تصادفی به گروه های آزمایش و کنترل تقسیم شدند. افراد گروه آزمایش با استفاده از نرمافزار توانبخشی شناختی کاپیتان لاگ 21 جلسه آموزش دیدند و افراد گروه کنترل در آن دوره هیچگونه مداخله ای دریافت نکردند. در این پژوهش از آزمون عملکرد پیوسته دیداری و شنیداری در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. یافته ها تحلیل دادهها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تکمتغیره نشان داد که تفاوت معناداری بین نمرات توجه (توجه انتخابی، توجه مداوم و توجه تقسیمشده) گروه آزمایش و گروه کنترل در پسآزمون وجود دارد. نتیجه گیری با عنایت به یافته های پژوهش حاضر، این طور استنباط میشود که میتوان از برنامه های توانبخشی شناختی کامپیوتری برای بهبود مولفه های توجه افراد دچار سکته مغزی استفاده کرد.