Czy w psychologii jest miejsce dla Ducha? - Jan L. Franczyk (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2007)
Gdyby zapytać uniwersyteckich psychologów, czy w nauce, którą uprawiają, jest miejsce dla Ducha, zapewne w odpowiedzi usłyszelibyśmy, że nie. Większość z nich przedmiot psychologii sprowadza bądź do badania zachowania, bądź do problematyki przetwarzania informacji. Wydaje się, że również większość psychoanalityków miejsce Ducha zastępuje grą biologicznych popędów i skutkami funkcjonowania bliżej nieokreślonej nieświadomości i przedświadomości..............