TULAREMIJA − PRIKAZ DVEH PRIMEROV PRI OTROCIH - Karmen Tašner; Aneta Nikolova; Aleksandra Zorko - Brodnik; Vojko Berce (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2020)
Tularemija je zoonoza, ki se pri otrocih pojavlja redko, a jo moramo vključiti v diferencialno diagnozo vnetja bezgavk in nepojasnjene vročine, predvsem ko so v epidemiološki anamnezi prisotni dejavniki tveganja. V prispevku predstavljamo značilnosti bolezni in prikažemo primera dveh otrok s tularemijo. Posebno pozornost namenjamo klinični sliki in različnim oblikam bolezni. Navajamo tudi diferencialnodiagnostične možnosti, osnovne preiskave in terapevtsko ukrepanje.