Jadwiga Zamoyska (1831-1923) - założycielka Szkoły Domowej dla Kobiet i propagatorka wychowania chrześcijańskiego - Urszula Gruca-Miąsik; Magdalena Parzyszek (Jagiellonian University Press, 2024)
W prezentowanym artykule została podjęta próba przybliżenia czytelnikowi postaci Jadwigi Zamoyskiej (1831‒1923), założycielki Szkoły Domowej Pracy dla Kobiet, autorki systemu pedagogicznego, poliglotki i patriotki zatroskanej o losy ojczyzny. Autorka podjęła się hermeneutycznej interpretacji osiągnięć i dorobku Jadwigi Zamoyskiej w przekonaniu, że przywołane treści osadzone w konkretnej epoce dziejowej wciąż mogą być drogowskazem i nauką dla przyszłych pokoleń oraz jeszcze bardzo wiele zaoferować odbiorcy. Jadwiga Zamoyska (1831‒1923) - Founder of the Home School for Women and Promoter of Christian Education The presented article attempts to familiarize the reader with Jadwiga Zamoyska (1831‒1923), the founder of the Domestic Work School for Women, the author of the pedagogical system, a polyglot and a patriot concerned about the fate of the homeland. The author undertook a hermeneutic interpretation of the achievements of Jadwiga Zamoyska, convinced that the content referred to, set in a specific historical era, can still be a signpost and a lesson for future generations, and can still offer a lot to the recipient.