IMPACTUL ABUZULUI SEXUAL ASUPRA ORGANIZĂRII SINELUI COPILULUI - USM ADMIN (Moldova State University, 2018)
Diagnosticul și terapia abuzului sexual reprezintă o provocare. Aceasta din cauza gradului înalt de traumatizare a victimei, proceselor defensive declanșate și, nu în ultimul rând, a tabuurilor ce vizează abuzul sexual. Articolul ilustrează o perspectivă psihanalitică a impactului abuzului sexual asupra organizării sinelui copilului. Autorul analizează cum micul pacient încearcă să împiedice, prin intermediul proceselor disociative, amintirile traumatice și fantasmele înrudite, să-și infiltreze și să contamineze reprezentări mai puțin rele, astfel încât să poată supraviețui. Ipotezele prezentate în articol sunt formulate în baza analizei lucrului psihoterapeutic de orientare psihanalitică realizat cu victimele abuzului sexual, fiind prezentate două viniete clinice. Cuvinte-cheie: disociere, fantasmă, Sine, traumatizare, abuz sexual.