BENEFICIUL ACIDULUI URSODEOXICOLIC ÎN STEATOZA HEPATICĂ NON-ALCOOLICĂ LA COPIL - E. Frăsinariu; Laura Bozomitu; Alice Azoicăi; Bogdan A. Stana; Paula Popovici; Evelina Moraru (Amaltea Medical Publishing House, 2013)
Introducere. Boala fi catului gras non-alcoolic (NAFLD), cea mai frecventă cauză a bolii hepatice cronice la copii, cuprinde un spectru de afecţiuni variind de la steatoză simplă până la steatohepatită (NASH). Acidul ursodeoxicolic (UDCA) a fost utilizat la pacienţi adulţi cu NASH, demonstrându-şi efi cacitatea în doze crescute. Scop. De a evalua efectul tratamentului cu doze crescute de UDCA asupra parametrilor funcţiei hepatice la copii cu NASH. Metode. Lotul de studiu a fost constituit din 18 copii cu NASH cu vârste cuprinse între 2,5 şi 17 ani. NASH a fost operaţional defi nit ca fi catul difuz hiperechogenic la ecografi e cu valori persistent crescute (> 35 UI/l) ale alanin aminotransferazei (ALAT) sau aspartat aminotransferazei (AST), după excluderea cauzelor virale, drog sau alcool induse, colestatice sau genetice ale bolii hepatice. Pacienţii au fost trataţi cu acid ursodeoxicolic (20 mg/kg/zi), timp de şase luni. Rezultate. Tratamentul cu UDCA a determinat scăderea semnifi cativă a valorilor transaminazelor hepatice. Nivelurile ALT au variat între 68,5 (50-166) iniţial vs 47 (29-104) după şase luni, p < 0,001, AST între 43 (29-101) vs 34 (17-75), p < 0,001, şi GGT între 41,5 (11-150) vs. 22 (8-55). La sfârşitul tratamentului, niveluri ALT s-au normalizat la 4 dintre pacienţi. De asemenea, concentraţiile de colesterol au fost semnifi cativ reduse după tratament. Concluzii. Tratamentul cu doze crescute de acid ursodeoxicolic imbunătăţeşte parametrii funcţiei hepatice la copii cu NASH.