Lietuvos jaunimo rinktinės žaidėjų fizinis išsivystymas, jo ypatumai ir kaita - Rūtenis Paulauskas (Lithuanian Sports University, 2018)
Didėjanti konkurencija tarp žaidėjų, ypač tarp jaunų, skatina trenerius domėtis ne tik taktiniu, techniniu rengimu, bet ir sportininkų ﬁ zinio vystymosi raida, adaptacijos prie ﬁ zinių krūvių ypatumais. Daugelis autorių yra ištyrę, kad nors jaunieji sportininkai savo ﬁ zine branda dar atsilieka nuo suaugusiųjų, tačiau kai kurių organizmo funkcinės galimybės siekia didelio meistriškumo sportininkų lygį. Žaidžiant krepšinį, sportinį rezultatą dažnai lemia ﬁ zinės ypatybės, tačiau ūgio, kūno ir raumenų masės rodikliai taip pat labai svarbūs. Tyrimu norėta išsiaiškinti, kaip reguliariai krepšinį žaidžiančių jaunuolių ﬁ zinio išsivystymo rodikliai kinta per ketverius metus. Tyrimo tikslas - ištirti geriausių 16-19 m. Lietuvos krepšininkų - kandidatų į šalies rinktinę - ﬁ zinio išsivystymo kaitos rodiklius ir palyginti juos su to paties amžiaus nesportuojančiųjų. Tirti jaunieji krepšininkai (n = 14), atstovavę įvairaus amžiaus Lietuvos rinktinėms. Žaidėjus tyrėme ketverius metus iš eilės - nuo 16 iki 19 metų amžiaus. Tyrimai atlikti kiekvienų metų vasarą rengiantis Europos ir pasaulio čempio- natams. Tyrimo metu nustatėme: 1) ūgį, ūgį sėdint, siekimo stovint rezultatus; 2) kūno masę, kūno masės indeksą (KMI); 3) plaštakų statinės jėgos rodiklius; 4) gyvybinį plaučių tūrį (GPT); 5) riebalų ir raumenų masę, jų indeksą (RRMI). Tyrimo rezultatai apdoroti matematinės statistikos metodais. Nustatyta, kad Lietuvos įvairaus amžiaus krepšinio rinktinės žaidėjų ūgis yra kur kas didesnis už nesportuojančiųjų. Taigi atranka į šią sporto šaką yra speciﬁ nė. Tirtų jaunųjų krepšininkų kūno masė vidutiniškai 10 kg didesnė už ne- sportuojančiųjų, tačiau augimo tempai panašūs. Atlikti tyrimai leidžia manyti, kad krepšinį žaidžiančių jaunuolių plaštakų statinės jėgos rodikliai yra nepakankami. Palyginus 16 ir 17 m. žaidėjų jėgos rodiklius su to paties amžiaus nesportuojančiųjų matyti, kad vidutiniai krepšininkų rodikliai blogesni. Labiausiai raumenų masė ir statinė jėga didėjo nuo 18 metų amžiaus. Manome, kad tam turėjo įtakos tiek ﬁ zinis krūvis, tiek augimo ﬁ ziologiniai dėsningumai. Raktažodžiai: ūgis, kūno masė, riebalų ir raumenų masė, statinė jėga.