Динаміка змін кислотної резистентності та морфології еритроцитів під впливом фізичних навантажень у крові спортсменів-борців - Вікторія Валентинівна Андреєва; Наталія Володимирівна Ліцоєва; Вікторія Олександрівна Григор'єва; Світлана Вікторівна Чайкіна (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Розглянуто зміни кислотної резистентності й морфології еритроцитів у крові спортсменів-борців залежно від періоду тренувального циклу. Під спостереженням перебували спортсмени чоловічої статі у віці від 18 до 22 років, які займалися греко-римською боротьбою. Усі борці впродовж року проходили 3-4 тренувальних макроцикли. Забір крові та її дослідження проводили наприкінці кожного з періодів макроциклу. Вивчення морфології еритроцитів проводили методом скануючої електронної мікроскопії, кислотну резистентність визначали спектрофотометричним методом. Установлено, що максимальні зміни відбуваються в змагальному періоді, помірні - у підготовчому, мінімальні - у перехідному.